
Resolution Conf. 4.27 – 1 

Conf. 4.27* Interpretation of Article XVII, 
 paragraph 3, of the Convention 

RECOGNIZING that the Convention can only operate and be effective if the Conference of the 

Parties defines the provisions of the Convention in line with the basic principles which gave birth 

to it; 

ACKNOWLEDGING that Article XVII, paragraph 3, of the Convention could be legally defended 

in both its narrow and wide interpretations; 

CONSIDERING the difficulties which might result from a wide interpretation of Article XVII, 

paragraph 3, of the Convention; 

CONSIDERING that any amendment to the Convention could not enter into force unless the 

number of Parties that need to accept it has been established; 

THE CONFERENCE OF THE PARTIES TO THE CONVENTION 

1. RECOMMENDS that the meaning of Article XVII, paragraph 3, of the Convention be 

interpreted in its narrow sense so as to mean that the acceptance of two-thirds of the Parties 

at the time of the adoption of an amendment is required for the coming into force of such 

amendment. 

                                                      

* Amended by the Secretariat in compliance with Decision 14.19 and with the decisions adopted at the 58th meeting 

of the Standing Committee. 


